Uutiset |

ÄLYcast – Nujertaako älykäs lääketeollisuus koronan?

Miten uusia rokoteinnovaatioita pystyttiin saamaan markkinoille ennennäkemättömän nopeasti? Mitä uusia mahdollisuuksia tämä tuo lääketeollisuuteen? Voiko rokotteilla hallita alati muuntuvia viruksia? Mitä olemme oppineet pandemioista ja niiden hallinnasta?

Koronapandemia on kaikessa karuudessaan tuonut myös tieteellisiä ja teknologisia läpimurtoja. Kokonaisuudessaan uusi, nopea rokotekehitys ei ollut sattumaa, vaan taustalla oli älykäs lääketeollisuus, jossa uudet disruptiiviset teknologiat olivat juuri saavuttaneet tietyn kypsyysasteen ja olivat siten heti hyödynnettävissä. Myös regulatorinen hyväksymisprosessi eteni ennätyksellistä vauhtia.

Uudet innovaatiot ja niiden sovellusmahdollisuudet ovat tuoneet lääketeollisuuden uuden murroksen äärelle, joka on verrattavissa autoteollisuuden siirtymiseen polttomoottoreista sähköön. Tiede on tehnyt aiemmin hallitsemattomista luonnonvoimista hallittavia. Vastuuta pandemioiden hallinnasta ei kuitenkaan voi ulkoistaa tieteelle, vaan jokaisen on kannettava vastuuta myös yksilötasolla.

Muun muassa näistä teemoista keskustellaan ÄLYcastin uusimmassa jaksossa.  Tiedetoimittaja Teija Riikolan haastateltavana ovat Pasi Kemppainen Rokote Laboratories Finland Oy:stä ja Pfizer Suomen yksikön lääketieteellinen johtaja Jaakko Parkkinen.