Blogi |

Selkeä kieli säästää aikaa ja rahaa – myös lääkealalla

Jokainen lääkealalla toimiva on joskus naureskellut lääkepakkausten pakkausselosteille tai tuskaillut kimuranttien valmisteyhteenvetojen kanssa – kielen selkiyttäminen niissä ja muissa hoidon onnistumiseen ja turvallisuuteen liittyvissä teksteissä olisi paikallaan. Lääkärislangi ei kaikille avaudu, ja onhan lääkeviranomainenkin ohjeistanut laatimaan tuotetekstit selkeällä kielellä.

Selkeän viestin rakennuspalikat ovat monille tutut: viestin laatijan tulisi miettiä, mitä haluaa viestiä, kenelle, miksi, milloin ja mitä kanavaa pitkin. Vaikka nämä kaikki palaset olisivat kunnossa, viesti ei välttämättä koskaan saavuta vastaanottajaa, jos se jää hämäräksi kielensä vuoksi.

Näin lääkealan toimijan näkökulmasta selkeän kielen hyöty–riskisuhde on yksinomaan positiivinen, koska hyötyjä on runsaasti mutta haittoja ei ensimmäistäkään:

Selkeä kieli tuo turvallisuutta: helppotajuiset ohjeet parantavat hankalankin hoidon turvallisuutta.
Selkeä kieli luo luottamusta: selvästikin viestin laatija tietää, mistä puhuu, ja haluaa minunkin ymmärtävän!
Selkeä kieli säästää aikaa: yksitulkintaiset ohjeet ymmärretään kerralla. Jää aikaa muuhun kuin tekstin tankkaamiseen ja tulkitsemiseen.
Selkeä kieli säästää rahaa: selkeys vähentää esimerkiksi lääkehoitoon liittyviä sekaannuksia, kysymyksiä ja virheitä sekä tehostaa toimintaa. Selkeät tuotetekstit silottavat uuden lääkkeen matkaa viranomaiselta potilaan luo.
Selkeä kieli luo hyvää mielikuvaa viestin lähettäjästä: selkeä viestijä näyttäytyy ammattimaisena ja vakuuttavana. Kieli on hallussa, joten varmasti hommakin on.

DRA:lla selkeiden lääkealan tekstien asialla on kokonainen tiimi. Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat parempia tekstejä tai käännöksiä.

Ota yhteyttä

Kansainvälinen Selkeän kielen päivä on 13.10.