Blogi |

Olemmeko ottaneet koronasta opiksi? 

Olen koulutukseltani filosofian maisteri, pääaineenani pohjoismaiset kielet. Olen aina ollut kiinnostunut tarinoista ja historiasta ja siten myös menneisyyden kriiseistä ja taudeista. Viime vuoteen asti epidemiat olivat olleet minulle ja varmaan suurimmalle osalle länsimaiden asukkaista kiinnostavia ja järkyttäviä, kaukaisia tarinoita. Vuosi 2020 tuli muuttamaan tämän asian täysin. 

Koronavirus olikin varmasti ainakin alitajuinen lisäsyy sille, miksi aloin selvittämään lääkealan kanssa tekemisissä olevia yrityksiä ja mietin, miten pääsisin aitiopaikalle töihin. Muutamien mutkien kautta täällä sitä ollaan, DRA:ssa kielenkääntäjänä ja viestinnän työtehtävissä. 

Minuun teki heti erityisen vaikutuksen DRA:n ylläpitämä ÄLYcast-ohjelmasarja, jossa asiantuntijat puhuvat asioista tavalla, joka on fiksu, mutta joka ei sulje pois myöskään meitä lääketeollisuuden suhteen ”taviksia.” Sarjan uusin jakso, Rokoteinnovaatiot – nujertaako älykäs lääketeollisuus koronan? on mielestäni tästä loistava esimerkki. Keskustelijoina jaksossa ovat Pasi Kemppainen Rokote Laboratories Finland Oy:stä ja Pfizer Suomen yksikön lääketieteellinen johtaja Jaakko Parkkinen. Haastattelijana toimii tiedetoimittaja Teija Riikola.  

Jos itse yritän löytää jotain hyvää tästä pandemiasta, olisi se maailmanlaajuinen tieteen voimainponnistus. Tämä tulee useasti esiin myös podcastin rokotejaksossa. Jaakko Parkkinen toteaa, että yhteistyön laajuus tässä kriisissä on ollut ennennäkemätön: ”Tämä pandemia on edellyttänyt hyvin monenlaista osaamista ja hyvin monenlaisia lääketieteen tutkimusmenetelmiä. Niitä ei kenelläkään toimijalla ole yhdellä kaikkia hallussa, vaan tämä on siltäkin kannalta edellyttänyt yhteistyötä.” Hän lisää, kuinka hienoa on ollut lähes päivittäin lukea uusista tutkimuksista ja läpimurroista. Maallikkona onkin mielenkiintoista kuulla, kuinka yliopistot ovat vaihtaneet tietoja keskenään ja miten esimerkiksi sitä kautta markkinoille tulee käyttöön uusia ja mahdollisesti myös halvempia lääkkeitä. 

Podcastin lopussa toimittaja Teija Riikola kysyy haastateltavilta, miten tulisi jatkossa varautua pandemian uhkiin. Kemppainen toteaa, että tässä pätee vanha englantilainen sanonta: ”Best protection is prevention!” Hän painottaa, miten tämä on lopulta yksilötason kysymys ja että vastuunkanto kuuluu meille kaikille. Olemmeko siis oppineet huolehtimaan käsihygieniasta, yskimään oikein ja käyttämään maskeja tarvittaessa? Parkkinen puolestaan tuo mukaan ympäristönäkökulman ja tapamme kohdella luontoa ja eläimiä. Olen samaa mieltä hänen kanssaan siitä, että meillä on tämän suhteen vielä paljon opittavaa, mutta allekirjoitan myös hänen loppukaneettinsa asiaan: ”Kun luotamme siihen, että osaamme ottaa opiksi, niin se tuo toivoa tulevaisuutta ajatellen.” 

ÄLYcast jaksot voit kuunnella ÄLY sivuillamme sekä Spotifyn, Googlen ja Applen podcast palveluissa.