Blogi |

Kolme pointtia paremman vanhusten lääkehoidon puolesta

Luennoin yrityksemme järjestämässä webinaarissa Lääkehoidon päivänä 19.3.2015. Webinaarin aiheena oli Vanhusten lääkehoito ja sen seuranta, ja pääesiintyjä oli emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä.

Kokosin tähän blogiin webinaarin kolme tärkeintä viestiä.

Vanhusten aliarvostus leimaa lääkehoitoa

WHO:n määritelmän mukaisesti rationaalinen lääkehoito on tehokasta, turvallista, taloudellista ja tarkoituksenmukaista lääkehoitoa. Vanhuksille kuitenkin syötetään usein oireenmukaista lääkitystä ilman asianmukaista diagnoosia, mikä ei ole tarkoituksenmukaista, turvallisuudesta ja taloudellisuudesta puhumattakaan. Tämä kertoo vanhusten aliarvostamisesta.

Iäkkäät mukaan lääketutkimuksiin

Lääkkeiden farmakologisia ominaisuuksia ja niiden yhteiskäytön vaikutuksia vanhuksilla on tutkittu hyvin vähän. Kliinisissä tutkimuksissa ei ole mukana vanhuksia, ja tutkimuksissa ilmenneet mahdolliset lääkehaitat on määritelty keski-ikäisen väestön perusteella. Ennen kuin lääkettä saa käyttää lapsille, sen vaikutusta on pitänyt ensin selvittää lapsipotilailla. Vastaavia tutkimuksia vanhuksilla ei kuitenkaan vaadita.

Geriatristen hoitosuositusten puute korjattava

Yleisimpiä ongelmia vanhusten lääkehoidossa ovat suosituksiin perustumaton lääkkeen määrääminen ja valinta. Meillä ei ole olemassa geriatrisia hoitosuosituksia, vaikka vanheneminen muuttaa elimistön koostumusta ja toimintaa monin tavoin ja vanhukset kykenevät nuorempia huonommin kumoamaan lääkkeiden ei-toivottuja vaikutuksia elimistössä.

Webinaarin jälkipuoliskolla perehdyttiin vanhusten lääkehoidon seurantaan ja sen tueksi kehitettyyn ohjelmistoon, Raisoft Feenix – Lääkeseulaan. Ohjelmisto seuloo monilääkityt potilaat ja auttaa hoitohenkilökuntaa tunnistamaan vanhusten lääkitysongelmat. Jäikö webinaari näkemättä? Ei hätää – uusimme loistavan palautteen ja huippusuosion saaneen webinaarin 16.4.2015 klo 10–11.45. Ilmoittaudu mukaan täällä.