Blogi |

#ÄLY18 – lääkehoidon älykäs ja yksilöllistyvä tulevaisuus

Päätimme tänä vuonna viettää Lääkehoidon päivää hieman isommin ja pari päivää etuajassa. Järjestimme yhdessä Lääkäriliiton ja Raisoftin kanssa ÄLY-seminaarin 20.3.2018 Biomedicumissa Helsingissä.

Biohakkeri Teemu Arinan vetämässä seminaarissa valotettiin useista eri näkökulmista sitä, miten genomimme parempi tuntemus, kehittyvä teknologia ja big datan tehokas käyttö vaikuttavat lääkehoitoihimme.

Älykkäät ohjelmistot ja sovellukset

Ongelmapotilaiden ja ongelmalääkitysten havaitseminen ja optimaalisten hoitojen valitseminen ovat yksinkertaistumassa erilaisten ohjelmistojen ja sovellusten avulla. Tällainen on esimerkiksi Feenix Lääkeseula, joka yhdistää hoitajan potilaasta keräämät haittaoiretiedot hänen lääke- ja diagnoosilistoihinsa. Näiden tietojen pohjalta ohjelma tarjoaa ehdotuksia lääkärille lääkehoitojen muuttamiseksi.

EBMeDS-päätöksentekosovellus puolestaan vastaanottaa dataa terveydenhuollon tietokannoista ja etsii diagnoosi- ja taustatietojen perusteella lääkärille listauksen eri lääkehoitovaihtoehdoista ja niiden soveltuvuudesta potilaalle.

Mutta vaikka hoito olisi potilaalle kaikin puolin sopivaksi valittu ja lääkemuoto yksilöllisesti räätälöity, se ei silti vaikuta, ellei potilas sitoudu hoitoon ja ota lääkettään. Tähän saimme kuulla ratkaisuja maailmalta.

Älykkäät lääkepakkaukset ja älykapselit

Suoria seurantamenetelmiä, jotka antavat reaaliaikaista tietoa lääkkeen ottamisesta, ovat älykkäät lääkepakkaukset ja dosetit sekä annostelulaitteet sovelluksiin yhdistettyinä. Näistä puhui Harvardin yliopiston professori Peter R. Chai. Pisimmälle kehitetty hoitoon sitoutumisen seurantamuoto ovat radiotaajuuslähettimellä ja virtalähteellä varustetut älykapselit, jotka lähettävät potilaan kantaman keruulaitteen välityksellä tiedot lääkkeen käytöstä pilvipalvelimelle lääkärin ja potilaan saataville.

Tutkimusten mukaan potilaat ovat valmiita hyväksymään automaattisen seurannan, sillä he kokevat sen vähentävän tarvetta käyttää vastaanottokäynnillä aikaa lääkehoidosta keskustelemiseen.

Jos et mahtunut mukaan ÄLY-seminaariin, niin pääset katsomaan tallenteen seminaarista täältä.

ÄLYkästä Lääkehoidon päivää!