Uutiset |

Terveystiedotuskampanja on tehokas tapa edistää terveyttä

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa tarkasteltiin kunnallisten terveystiedotuskampanjoiden ja influenssarokotuskattavuuden välistä yhteyttä yli 65-vuotiaassa väestössä. Terveystiedotusta kirjeitse saaneiden ryhmässä rokotuskattavuus oli keskimäärin 7,7 prosenttiyksikköä parempi kuin vertailualueilla.

Vertaisarvioitu tutkimus on julkaistu Yleislääkärilehden numerossa 5/2019, ja artikkelin on kirjoittanut DRA:n farmakologinen asiantuntija Anne Tammimäki.

Influenssarokotuskattavuuden nostaminen vaatii työtä useilta eri terveysalan toimijoilta. Yhtäältä vaaditaan terveydenhuollon toimintatapoja, jotka tekevät rokottautumisen mahdollisimman vaivattomaksi, toisaalta tarvitaan asiallisen tiedon välittämistä influenssaan liittyvistä riskeistä ja rokottautumisen hyödyistä, summaa Anne Tammimäki.

Influenssarokotuksen terveyshyödyistä ja influenssaan liittyvistä riskeistä tarvitaan asiallista tietoa, jonka jakamisessa terveydenhuollon ammattilaiset ovat avainasemassa.

– Samankaltaisten oireidensa takia influenssa rinnastuu usein tavanomaisiin vilustumissairauksiin, mikä on omiaan luomaan liiallisia odotuksia rokotteen tehosta. Samasta syystä influenssaa ei välttämättä osata pitää merkittävänä jälkitautien aiheuttajana ja pitkäaikaissairauksien pahentajana. Influenssarokotuksen terveyshyödyistä ja influenssaan liittyvistä riskeistä tarvitaan asiallista tietoa, jonka jakamisessa terveydenhuollon ammattilaiset ovat avainasemassa.

Lue lisää: Kauppalehti, Mediuutiset, Taloussanomat

Tarvitsetko asiantuntijalausuntoa tai koulutusta? Sujuuko lääketieteellisen materiaalin tulkinta? Voisimmeko olla avuksi?