Uutiset |

Myyntilupaseminaari 2020: innovatiiviset hoidot ja lääkkeiden saatavuus 

 

Farmasian Oppimiskeskus ry:n toteutti virtuaalisen Myyntilupaseminaariin 28.10.2020. Lue DRA:n asiantuntijoiden nostot päivän keskeisistä teemoista.

Innovatiivisia hoitoja kehitetään yhä enemmän

Pitkälle kehitetyn terapian lääkkeiden (ATMP) ja muiden innovatiivisten hoitojen määrä on kasvussa. Tällainen lääke voi olla esim. potilaan omasta kudoksesta valmistettu, hänelle henkilökohtaisesti valmistettu lääkevalmiste. Valmisteiden hoitokustannukset kuitenkin puhuttavat, sillä ne voivat olla satojatuhansia euroja.

EU:ssa on jo saanut myyntiluvan 15 pitkälle kehitetyn terapian lääkettä, ja myyntilupahakemusten määrä on selvässä nousussa. Tällä hetkellä on arvioitavana 7 uutta valmistetta.

 

Koronapandemia ei ole vaikuttanut lääkkeiden saatavuuteen

Lääkemaailman toimintaympäristöä ovat viime aikoina myllertäneet lukuisat muutokset, kuten Brexit, useat luonnonkatastrofit sekä Covid 19 ‑pandemia.

Tähän mennessä pandemialla ei ole juurikaan ollut vaikutusta lääkkeiden saatavuuteen Suomessa kevään hamstrausta lukuun ottamatta. Velvoitevarastoinnin alituslupahakemusten määrät lisääntyivät pandemian alkuvaiheessa sekä hieman myöhemmin, kun tiettyjen lääkkeiden tuotantoa ei pystytty sopeuttamaan vastaamaan lisääntynyttä kysyntää. Nähtäväksi jää, miten globaalin pandemiatilanteen kehittyminen näkyy lääkkeiden saatavuudessa tulevina kuukausina. Erityisesti Covid 19 -rokotteiden jakelu ja niiden logistiikan järjestäminen saattavat tietää uusia haasteita.

 

Yhteispohjoismaisten pakkausten yhteisarviointi toimii hyvin

Yhteispohjoismaista pakkausta suunniteltaessa hakijan kannattaa pyytää pakkausten yhteisarviointia pohjoismaiselta yhteistyöryhmältä (Nordic package group). Ruotsin jälkeen Suomi on toiminut tänä vuonna prosessin vetovastuussa. Prosessit ovat sujuneet hyvin, ja Pohjoismaat ovat olleet tyytyväisiä Fimean vetovastuuseen.

 

Lue lisää yhteispohjoismaisista pakkauksista blogista sekä kuuntele podcast nanoinnovaatioista.

Yhteispohjoismaisilla lääkepakkauksilla saatavuusongelmia vastaan

ÄLYcast – Suomalaisita nanoinnovaatioista hyötyy potilas