Uutiset |

Älykäs potilas haluaa yksilöllistä hoitoa, järkevää tietoa ja vertaistukea

Lääkehoidon päivän teemaviikolla järjestetyssä ÄLY-tapahtumassa keskusteltiin yksilöllisestä lääkehoidosta ja tulevaisuuden potilaasta teemalla #älykäspotilas. Potilas on muuttunut objektista subjektiksi, joka osallistuu aktiivisesti omaan hoitoonsa.

Tulevaisuuden älykäs potilas on vastaanotolla jo nyt. Hän on vertaillut, tutkinut, mitannut ja kerännyt dataa jo paljon ennen vastaanotolle saapumista. Tämän on huomannut nuoria opiskelijoita vastaanotollaan päivittäin kohtaava YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi.

Päivi Metsäniemi kertoo, miten vuorovaikutus muuttuu potilaan ja lääkärin välillä. Älykäs potilas haastaa nykykäytäntöjä.

Potilaat halutaan osallistaa lääketutkimuksiin ja lääkekehitykseen, sillä potilaalla voi olla sairaudestaan tietoa, jota kukaan ei osaa arvatakaan. Moni potilas voisi hyötyä tutkimusvaiheen lääkkeistä ja lääketutkimuksiin osallistumisesta, totesi Euroopan potilasakatemian Suomen tiedottaja Mirjami Tran Minh.

Pöytäryhmissä ja lavalla käytiin vilkasta keskustelua. Kuvassa Mirjami Tran Minh, tapahtuman moderaattorit Kirsti Kostia ja Niko Herlin sekä Päivi Metsäniemi.

Tukholman Karoliinisen instituutin syöpätutkija Sandra Jernström visioi syövän hoidon tulevaisuutta. Syövän hoito yksilöllistyy, kun syöpää hoidetaan kasvaimen koostumuksen perusteella eikä sen sijainnin mukaan. Rintasyövän hoidossa ei olisi käytössä vain rintasyöpälääkkeet, vaan esim. eturauhassyöpälääke voisikin olla tehokkaampi.

Sandra Jernström valaisee, kuinka lääkehoitojen kirjo laajenee syöpäkasvainten koostumusta analysoimalla.

Älykkään potilaan roolissa puhui Saimi Hoyer, joka kertoi omasta sairaudestaan ja kokemuksistaan hoitopolulla. Sattuma toi hänen eteensä vertaistuen, jonka rooli oli merkittävä Saimin selviytymisen kannalta.

Saimi Hoyerin mukaan älykkään potilaan pitää uskaltaa kysyä. Vertaistuen merkitys on myös äärettömän suuri.

Lääkärin ja hoitohenkilökunnan tehtävä on ohjata potilas järkevän tiedonlähteen äärelle. Entäpä jos potilaalle annettaisiinkin jo vastaanotolla ”vertaistukiresepti”?

Sairauksien hoito on moniammatillisen asiantuntijatiimin yhteistyötä. Tässä tiimissä potilas on yksi asiantuntijoista, oman sairautensa ja oireidensa paras asiantuntija.