Blogi |

Viisi vinkkiä viitehintaviidakkoon

Vaihtokelpoisuus, hintailmoitus, viitehinta, saatavuus, Hila-putki, Kela-putki, poikkeava viitehintaryhmä, siirtymäkausi, enimmäistukkuhintamenettely vai hinnanvahvistusmenettely? Kuulostaako sekavalta? Suomen viitehintajärjestelmä vaatii perehtyneisyyttä, jotta hintailmoitukset tulevat tehtyä aikataulussa ja asianmukaisesti. Pahimmillaan unohtunut hintailmoitus johtaa siihen, että valmiste menettää korvattavuuden. 

Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) määrittelee viitehintaryhmät ja niihin sisällytettävät valmisteet Fimean julkaiseman vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luettelon perusteella neljännesvuosittain. Tämän jälkeen yrityksen tehtävä on ilmoittaa Kelalle valmisteen hinta alkavan viitehintakauden alussa ja vahvistaa valmisteen saatavuus.  Kela välittää tiedon eteenpäin Lääkkeiden hintalautakunnalle sekä muille lääkkeiden hintatietoja käsitteleville tahoille. Lopulta Hila julkaisee luettelot vahvistetuista viitehinnoista seuraavalle kvartaalille. 

Vuoden viimeinen viitehintakausi Q4 alkaa pian, ja hintailmoitukset on tämän tulevan kvartaalin osalta tehty jo syyskuun alussa. Seuraavien hintailmoituskierrosten apuna voit kuitenkin hyödyntää oheista muistilistaa: 

1.  Omien valmisteiden ja niiden kaupanolotietojen tarkastus Fimean julkaiseman vaihtokelpoisten valmisteiden luettelon pohjalta 

2. Kauppaantuloilmoitukset Fimealle uusien kauppaan tuotavien valmisteiden osalta

3. Hintailmoitusten tekeminen kaikkien vaihtokelpoisten ja kaupan olevien valmisteiden osalta Kelaan

4. Hintailmoituksella ilmoitetaan myös tieto valmisteen saatavuudesta: valmiste on saatavilla, jos se on saatavilla sekä hintailmoituksen tekohetkellä että koko kvartaalin ajan

5. Viitehintapäätösten tarkastelu sekä mahdolliset hinnanmuutosilmoitukset 

Haluatko varmistaa, että kaikki tämä tulee tehtyä aikataulussa ja oikein? DRA:n Market Access -tiimi auttaa mielellään missä tahansa vaiheessa prosessia hintastrategioiden suunnittelusta hintailmoitusten ja -muutosten tekemiseen. Lisäksi kauttamme on mahdollista tilata räätälöityjä koulutuksia viitehintajärjestelmästä ja viitehintailmoitusten tekemisestä. Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää!