Blogi |

Miltä kuulostaisi pakkausseloste, jota ei enää tarvitse tihrustaa suurennuslasilla – ja joka myös neuvoo?

Lääkepakkaukseen taiteltu paperilakana ei kerää kehuja eikä innostuneita lukijoita. Tekstiä ei näe lukea eikä oikeaa tietoa ole helppo löytää. Onneksi tämä voi pian olla taakse jäänyttä elämää.

Tulevaisuudessa pakkausseloste saattaa olla sähköinen ja älykäs dokumentti, joka voi muistuttaa ottamaan lääkkeen ja uusimaan reseptin. Se voi myös selittää hankalat ilmaisut, varoittaa erityisesti sinua koskevasta haitasta ja hälyttää, jos lääkkeen tiedot muuttuvat.

Näiden lisäksi tulevaisuuden pakkausselosteen kautta voit kenties
– ilmoittaa haittavaikutuksista
– katsella lääkkeen käyttöön liittyviä opetusvideoita tai kuvia
– tarkistaa, onko lääkettäsi lähiapteekissa.

Tällainen elämää suuresti mullistava sähköinen pakkausseloste saattaa olla Euroopassa arkea jo kymmenen vuoden sisällä.

Viivakoodi vie tietoon

Paperinen pakkausseloste säilyy – sähköinen seloste tulee vain sen rinnalle tarjoamaan potilasta yksilöllisesti palvelevia toiminnallisuuksia. Kaikki alussa luetellut mahdolliset hienoudet eivät varmastikaan tule käyttöön kertarysäyksellä, vaan pakkausselosteen ominaisuuksia lisätään vähitellen ja eri tahtiin eri EU-maissa.

Käytännössä sähköinen pakkausseloste kulkisi kätevimmillään mukana kännykässä: potilaan tarvitsisi vain skannata lääkepakkauksen kyljessä oleva viivakoodi ja sähköinen pakkausseloste palveluineen avautuisi käyttöön.

Sähköinen saavutettavuus ei rajoitu potilaille suunnattuihin pakkausselosteisiin: myös terveydenhoidon ammattilaisille tarkoitetut lääkkeiden valmisteyhteenvedot syntyvät, elävät ja kuolevat tulevaisuudessa todennäköisesti yksinomaan digitaalisesti.

Turvallisuutta, nopeutta ja säästöjä

Tuoteinformaatiotekstien digitalisointi parantaa lääketurvallisuutta, koska digitaalisessa muodossa olevat tekstit voidaan päivittää nopeasti ja luotettavasti yhdellä sormennapautuksella kautta Euroopan. Näin esimerkiksi lääkkeen käyttöön liittyvä tärkeä uusi varoitus saavuttaa oikean kohderyhmän heti, jolloin potilaan lääkitys saadaan tarvittaessa vaihdettua turvallisempaan pikapikaa.

Ajansäästön lisäksi digitalisointi totta kai vähentää myös yhteiskunnalle ja lääkeyhtiöille koituvia kustannuksia, kun lääkkeisiin liittyvien hakemusten arviointi nopeutuu, virtaviivaistuu ja helpottuu.

Lääkitysturvallisuutta parantaa myös se, että tekstien digitaalisuuden ansiosta lääkäri pystyy hetkessä seulomaan kullekin potilaalle sopivan lääkkeen: Sirpalle laktoositon tablettivalmiste, vauvakuumetta potevalle Saaralle raskausystävällinen lääke ja allergiselle Mikolle se väsyttämätön tablettiuutuus.

Suomella kirittävää kehityksessä

Tuoteinformaatiotekstit ovat jo nyt Suomessa luettavissa verkossa mutta ilman tulevaisuuden herkkuja. Joissakin EU-maissa ollaan kehityksessä reilusti Suomea edellä: esimerkiksi Ruotsissa tuoteinformaatioteksteistä on mobiiliversio, josta tekstin lukemisen lisäksi pääsee tarkistamaan, onko kyseistä lääkettä lähiapteekissa. Brittipotilas voi puolestaan ilmoittaa haittavaikutuksesta samalla, kun lukee pakkausselostetta kännykästään. Myös Espanjassa tuoteinformaatiotekstien digitalisointi on edennyt vireästi. Milloin suomalainen potilas pääsee nauttimaan näistä eduista?

Euroopan lääkeviranomaiset ovat nyt rakentamassa sähköisille tuoteinformaatioteksteille yhteistä standardia, ominaisuuksia, hallintaprosessia ja teknisiä ratkaisuja. Tämän työn tuloksista kerromme lisää tulevan syksyn kuluessa.

[linkbox text=”Laaditko tuoteinformaatiotekstejä? Tilaa käytännönläheinen koulutus.” buttontext=”DRA Academy” url=https://dra.fi/fi/dra-academy/]