Blogi |

Mikä ihmeen tabletti?

13-vuotiaalle tyttärelleni sana tabletti ei tuo ensimmäisenä mieleen valkoista, pyöreää ja nielaistavaa lääkettä, vaan ihan jotakin muuta. Hän jopa toivoi sitä syntymäpäivälahjaksi hiljattain – tosin farmasisti-äiti ei päässyt tablettiostoksille apteekkiin.

Kun litteät, kosketusnäytölliset kannettavan tietokoneen puolikkaat tulivat markkinoille, niille keksittiin mitä kummallisimpia nimiä, kuten ”paneelitietokone” tai ”nettilauta” (Kielikello 1/2012). Vuonna 2010 Helsingin Sanomat havahtui ongelmaan ja järjesti nimikilpailun tietokoneperheen uusimmalle jäsenelle. Voittajaksi valittiin ”sormitietokone”. Ihan kiva sana sinänsä, mutta käyttämättä jäi.

Sana tabletti pohjautuu latinankieliseen sanaan ”tabula” eli taulu. Kantasanan perusteella farmasistinkin on todettava, että tabletti kuvaa paremmin litteää sormitietokonetta kuin meille niin tuttua lääkemuotoa. Latinaksi tabletti-lääkemuodon nimi on compressi. Miten ihmeessä siitä kuitenkin tuli tabletti?

Nopea haku sormitietokoneella paljasti, että herra Brockeden käynnisti 1800-luvulla farmasian teollisuusvallankumouksen keksimällä menetelmän, jossa jauhemassasta puristettiin nopeasti litteitä, pieniä kakkaroita. Pillereiden pyöritys pastamaisesta massasta siirtyi historiaan, ja 1800-luvun kansalaisten piti keksiä, miksi kutsua noita litteitä pillerin korvaajia.

Samainen sormitietokone paljasti, että Henry Wellcome keksi sanan ”tabloid” lääkevalmisteilleen. Hän jopa rekisteröi sanan tuotemerkiksi v. 1884. Tabloidia alettiin nopeasti käyttää yleiskielessä kuvaamaan jotakin pientä tai puristettua, eikä Henry saanut enää edes oikeusteitse v. 1903 suojattua sitä vain omien tuotteidensa käyttöön. Tarina ei kuitenkaan kertonut, milloin ja miksi tabletti-sana korvasi tabloidin lääkealalla.

Kieleen syntyy jatkuvasti uusia sanoja ja merkityksiä. Me kielenkäyttäjät lopulta valitsemme, mitkä niistä jäävät käyttöön. Ymmärrän hyvin, että 13-vuotiaan, perusterveen nuoren maailmassa tabletti-laite on tutumpi kuin tabletti-lääkemuoto – tai pöydälle laitettava pieni kattaustekstiili. Aistijärjestelmämme tunnetusti tottuu ärsykkeisiin, myös ”kieliaistimme”. Jatketaan siis tabletilla surffailua, kyllä me siihen pian totumme!