Blogi |

Kipukanava auki

Hätääntynyt teini-ikäinen tyttö isänsä sairasvuoteen äärellä. Loppuvaiheen keuhkosyöpä runtelee isän koko kuihtunutta olemusta ja kasvot vääristyvät kivusta. Isä on harmaan kalpea, hikinen ja levoton. Ketään ei ole sairaalahuoneessa eikä kukaan auta. Koeta isä rauhoittua, älä nouse ylös sängystä, silloin sattuu vielä enemmän. Voi, tulkaa joku auttamaan.

Vuosikymmeniä myöhemmin sama tyttö, nyt keski-ikäistyneenä istuu kotisohvalla ja havahtuu tv:stä tulevaan ajankohtaisohjelmaan eutanasiasta. Kipuhoidon professori Eija Kalso puhuu sympaattisesti saattohoidon tärkeydestä ja kivunhoidosta sen osana. Lopuksi hän esittää toiveen uuden syöpäkipuun erikoistuneen neuvontapuhelimen perustamisesta, jos vain rahoitus löytyisi.

Syntyy idea. Työpaikalla koko johtoryhmä syttyy asiaan. Kivunhoidon parantaminen istuu myös lääkealan asiantuntijapalveluyrityksen 10-vuotisjuhlavuoden pro bono -hankkeeksi.  Ryhdytään toimeen. Saadaan koolle kahdeksan naista, toisilleen tuntemattomia eri yhteisöistä: HYKS, Syöpäjärjestöt, Duodecim ja DRA Consulting.  Tuntemattomuus muuttuu yhteistoiminnaksi. Yhteinen tavoite, tarpeellinen syöpäkivun hoidon neuvontapuhelin, vie eteenpäin ja tuo mukaan vielä koko syöpähoidon palvelujärjestelmän kehittämiseen tähtäävän tutkimushankkeen.

Vuosi kuluu ja neuvontalinjan perustaminen etenee pienin askelin. Lopulta kaikki on valmista. Osaavat kokeneet asiantuntijat vastaamassa syöpäkipuongelmaisille potilaille ja omaisille, aikataulut, kirjaamiset, välineet, tiedotus, hieno logokin. Nyt Syöpäkipulinja voidaan avata!  Potilaat voivat soittaa. Omaiset saada apua. Terveydenhuoltohenkilöstö neuvoja.

Me kaikki Syöpäkipulinjan valmisteluun osallistuneet odotamme jännityksellä ensimmäistä soittoa.

Syöpäkipulinja toimii yhteistyössä Syöpäjärjestöjen valtakunnallisen neuvontapalvelun kanssa.  Neuvontapalvelu on auki numerossa 0800 19414 ma klo 10–18, ti–pe klo 10–15, ja sinne tulleet syöpäkipua koskevat yhteydenotot ohjataan HYKS:n Kipuklinikalla toimivaan Syöpäkipulinjaan.

Syöpäkipulinjan toimintaan liittyy Syöpäsäätiön rahoittama tutkimus, joka selvittää konsultoivan puhelinpalvelun mahdollisuuksia syöpäkivun pulmatilanteissa.