Blogi |

Kelpaako käypä hoito?

Kirjapino yöpöydälläni jäi eilen taas kakkoseksi. Kärkipaikalle käteeni päätyi vähän yllättäen Käypä hoito ‑suositus olkapäävaivojen hoitoon. Näitä Duodecimin kansallisia hoitosuosituksia silmäilen usein työn puolesta, mutta aihepiirit liippaavat läheltä näin ruuhkavuosiarjessakin.

Hoitosuositukset ovat tiiviitä ja helppolukuisia paketteja suomalaisista hoitokäytännöstä. Mutta kuten monesti aiemminkin, juutuin eilen taas pohtimaan suosituksen sanaa ”käypä”. Miksi hoito on käypää?

Mielessäni käypä on synonyymi sanalle kelpo eli ihan ok. Ei se paras mahdollinen, mutta ihan käypä. Käsityksellä saattaa tosin olla jotain tekemistä käytettyjen autojen myynti-ilmoitusten kanssa. Niissä kun usein monia vikoja omaava, mutta ihan käypä peli etsii uutta omistajaa.

Koska suositusten laatimismenetelmät kuvataan erityisessä Hoitosuositustyöryhmien käsikirjassa ja suositustyön prosesseillekin löytyy omat kaavionsa, sanavalinta lienee tarkkaan harkittu.

Tällä kertaa tartuin tuumasta toimeen eli tässä tapauksessa Kielitoimiston sanakirjaan. Siinä käypä on: yleisen käytännön mukainen, yleisessä käytössä oleva, voimassa oleva, kelpaava, pätevä, yleinen, tavallinen; kelvollinen, kunnollinen. Käypä hinta markkinahinta. Käypää rahaa. Sai pääomalleen käyvän koron. Käännös ei ollut käypää suomea.

Käypä on todellakin nappivalinta kuvaamaan näyttöön perustuvaa hoitokäytäntöä. Se on myös paljon lyhempi ja ytimekkäämpi kuin tällä hetkellä yleisessä käytössä oleva paras mahdollinen hoitokäytäntö. Lisäksi käypä on hakukoneystävällinen: kun hakusanaksi näppäilee käypä, päätyy kertaosumalla kansallisiin hoitosuosituksiin. Tämä hyöty tuskin kuitenkaan kävi toimituksen mielessä silloin, kun suositusten laatiminen oli vielä paperirumbaa.

p.s. Joko olet muuten törmännyt uusiin Vältä viisaasti -suosituksiin, joiden avulla ohjataan luopumaan näyttöön perustumattomista vanhentuneista hoitokäytännöistä? Hyviä nekin.