Blogi |

Joukossa viisaus vahvistuu – DRA joukkoisti tulevaisuuden visioinnin

Johtoryhmässä olemme tehneet strategiatyötä porukalla jo useamman vuoden ajan kartoittamalla laajasti trendejä, megatrendejä, heikkoja signaaleja ja mustia hevosia. Tämä on todettu toimivaksi; tunnistamamme trendit ovat muuttuneet megatrendeiksi ja mustat hevosetkin (kuten kriisien kroonistuminen) laukanneet vastaan. 

Viime vuonna otimme DRA:n koko satapäisen organisaation mukaan strategiatyöhön ja tulevaisuuden visiointiin. Futuristi Elina Hiltunen houkutteli meidät mukaan pilotoimaan Exoven kanssa kehittämäänsä Aie-työkalua

Ensimmäinen matkamme tulevaisuuteen oli vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonin kyydissä. Hän kiidätti ylimmän johdon unohtumattomalle retkelle Porkkalan majakalle. Siellä tähtikirkkaassa yössä hylkeiden laulua ja meren kohinaa kuunnellessa tulevaisuus kirkastui yhdelle jos toiselle Veikan tarinoiden ja maittavan aterian siivittämänä. Saimme myös tallennettua ison joukon tulevaisuuden heikkoja signaaleja Aie-työkalun signaalipankkiin. 

Signaalien metsästys jatkui seuraavaksi maailmanympäripurjehtijan matkassa. Tapio Lehtinen avasi tiiminvetäjille ikimuistoisen yksinpurjehduksensa vaiheita, ja leppeässä tuulessa tähysimme tulevaisuuteen ja saimme taas uusia talletuksia signaalipankkiimme. 

Viimeinen huipennus oli futuristinen pikkujoulumme, jolloin koko henkilökunta metsästi työelämän heikkoja signaaleja robotin seuraillessa vierestä. Tällä tavalla saimme kerättyä signaalipankkiin yli 150 heikkoa signaalia tai trendiä. 

Kun signaalipankissamme oli jo lähes 200 signaalia, johtoryhmä alkoi luokitella niitä. Päivitimme aiemmat trendit ja signaalit uusien löydösten perusteella, ja muokkasimme strategiaamme näiden mukaisesti. Näistä alkoi vähitellen muotoutua DRA:lle kaksi tulevaisuuden skenaariota.  

Sitten olikin vuorossa tärkein vaihe; testata strategiaa skenaarioita vasten. Mitkä asiat strategiassamme toimivat, jos hyvä skenaario toteutuu. Entäs mitä pitää huomioida, jos dystooppisempi skenaario tuleekin todeksi. Johtoryhmä päätyi luomaan hätäjarrumekanismin ja ehdot sen vetämiselle. Mitkä ovat toimenpiteet ja missä vaiheessa ne otetaan käyttöön, jos ei-toivottu skenaario alkaa toteutua. 

Tällä tavalla saimme koko talon hiljaisen asiantuntemuksen mukaan ennakointiprosessiin ja varmistimme joukkoistamisen avulla strategian

”Yrityksen tulevaisuuskestävyys on juuri niin vahva kuin siellä olevien ihmisten tulevaisuusviisaus on.”