Blogi |

Itsenäisestä yrittäjästä osaksi PharmaLex-konsernia – näin yrityskauppa tehtiin

Kun yritys saavuttaa tietyn koon ja kypsyyden, sijoittajat ja muut teolliset toimijat alkavat osoittaa kiinnostustaan. Näin meilläkin. Useiden vuosien ajan karkotimme kosiskelijoita, mutta DRA:n lähestyessä 20 vuoden ikää, tuli aika alkaa harkita myöntävää vastausta ja miettiä kenen kanssa jatkaa yhteiseloa ja vahvistaa kansainvälistymistä.

Tuntui tärkeältä löytää yhteinen sävel ja arvomaailma. Aivan kuten parisuhteessakin. Yhteinen tulevaisuus pitää nähdä samanlaisena ja askelet sinne tuntua oikeilta ja yhdessä mietityiltä. Yhdessä halutaan valloittaa maailmaa ja yhdessä jakaa arjen haasteet ja taakat.

Kun yrityksen palkkalistoilla on yli sata henkilöä, yrittäjä ei enää nuku öitään kovin hyvin silloin, kun kysyntä väliaikaisesti sakkaa tai kun avainhenkilöitä lähtee. Yrittäjänä on vastuussa monen perheen toimeentulosta. Noina hetkinä mieleen nousee kysymys, olisiko tällaisia tilanteita ja taloudellisia uhkia hyvä jakaa kumppanin kanssa. Ehkä vähän isomman ja vahvemman. Samalla kuitenkin oman itsenäisyyden menettäminen huolettaa.

Kulttuuri ja arvot kohtaavat, löytyy yritys, joka tuntuu kodilta. Silloin yrittäjänkin on helppo sanoa ”Tahdon”.

Lopulta eri kandidaattien joukosta löytyi SE OIKEA. Neuvottelut sujuvat ystävällisessä ja arvostavassa hengessä. Kulttuuri ja arvot kohtaavat, löytyy yritys, joka tuntuu kodilta. Silloin yrittäjänkin on helppo sanoa ”Tahdon”.

Siirtyminen kihlauksesta lopulliseen sitoutumiseen oli parasta toteuttaa yrityskaupan asiantuntijoiden avulla. Heidän avullaan yrityksestä laadittiin teaser ja valitun kumppanin kanssa solmittiin aiesopimus eli Letter of Intent. Tämän jälkeen prosessi eteni ns. Due Diligence -vaiheeseen, jossa yrityksen toiminta läpivalaistiin useasta eri suunnasta: juridisesta, verotuksellisesta, kaupallisesta. Satoihin yksityiskohtaisiin kysymyksiin vastattiin tätä tarkoitusta varten avatussa datahuoneessa. Ostajatahon juristit astuivat myös kuvaan mukaan. Mutta ei vielä meidän myyjien. Ensin on hyvä neuvotella kaupalliset asiat ja ehdot valmiiksi.

Kun lähes kaikki tuntui jo suht selvältä, alkavat molempien osapuolten juristien väliset neuvottelut. Nyt aletaan vääntää yksityiskohtia. Välillä tuntui, että olemme keskellä näytelmää, jopa komediaa, jossa taloudellisia voittajia ovat juristitoimistot. Kesä ja loma menevät neuvotteluissa. Milloin tarkistellaan GDPR-asioiden vastuita, milloin kaivellaan yrityksen autopaikkojen vuokrasopimuksia. Samaan kesään olimme perheeni kanssa suunnitelleet elämämme pisimmän purjehdusreissun Ruotsin länsirannikolle ja Norjaan. Pohjanmeren aalloilla purjehtiessamme pidin monta Teams-kokousta kannen alla. Joka kerran pääsimme neuvotteluissa pienen askelen eteenpäin, kohti ratkaisua.

Myyjän on hyvä valmistautua myös siihen, että tietyt rahalliset takuut ja vastuut säilyvät hyvinkin pitkään. Me olemme harjoittaneet yritystoimintaamme aina farmaseuttisella tarkkuudella ja by the book. Siltikin tietyt uhkakuvat nousivat mieleen juristien esittäessä vaateita ja vakuuksia.

Loppuviimeksi kaupan allekirjoitus oli aika karu tapahtuma. Suuri askel yrittäjälle, pieni askel isolle konsernille; muutama sähköposti ja DocuSign-allekirjoitus ja kaikki on ohi. Käytännössä tämä tapahtui eräänä iltapäivänä, pysäytin auton Porkkalan mutkaisella tiellä matkalla ystävien luo rapujuhliin. Nyt ei enää oikolueta, vaan uskotaan ja luotetaan kaupassa avustaneisiin loistaviin juristeihin ja pankkiireihin. Me kolme omistajaa, kukin tahoillamme, otimme sentään yhteisen Teams-hetken kuitatessamme kaikki DRA:n osakkeet myydyiksi. Vielä kyselimme toinen toisiltamme, että olemmeko nyt aivan varmoja, että teemme oikein. Koskaanhan ei voi olla täysin varma, mutta päätös tuntui riittävän oikealta ja avaisi monia uusia ovia sekä yritykselle, asiakkaillemme että asiantuntijoillemme.

Tarjooma asiakkaillemme tuplaantuu ja olemme aidosti one-stop-shop lääke- ja laitealan yrityksille.

Ostaja on kaltaisemme, mutta globaali lääkealan konsulttiyritys, ei pääomasijoittaja. Tiedämme, että PharmaLex osaa tämän bisneksen.  Meidät liitetään juridisesti heidän Nordic-organisaatioonsa. Saamme uuden kotoisan pohjoismaisen kodin, ja unelmamme olla vahvasti Nordic täyttyy. Tarjooma asiakkaillemme tuplaantuu, olemme aidosti one-stop-shop lääke- ja laitealan yrityksille, ikään kuin iso verkkokauppa, jolla on kivijalkapiste ja tutut kasvot Suomessa. Palkkaamme edelleen uusia asiantuntijoita Suomeen, johto on suomalainen ja maksamme veromme Suomeen. Tervetuloa shoppailemaan ratkaisuja tai meille töihin!