Blogi |

Distansjobb och stugliv – de positiva effekterna med att jobba flexibelt

Hur skulle det kännas att ha sex veckor semester på sommarstugan men ändå jobba? Hur skulle det kännas om ditt företag lånade ut tomma arbetsrum åt utomstående under semesterperioder?

Idag finns det många arbeten där en kontorsstol på en bestämd plats inte är nödvändig, istället handlar arbetet om det man levererar och det värde man adderar till verksamheten. Att distansjobba har länge varit en möjlighet på DRA Consulting, men inför sommaren 2018 bestämde ledningen att alla anställda som så önskade, kunde jobba två veckor på distans från valfri plats i samband med sin semester.

Tomma arbetsrum + ortens sommargäster = fullträff

För mig betyder arrangemanget att jag kan stanna sex veckor på sommarstugan i skärgården. Av dessa distansjobbar jag två veckor på ortens stadskontor. På många kontor står arbetsrum tomma under de populäraste semesterveckorna, samtidigt kan det ofta vara nästan omöjligt att fördela sex veckor efter midsommar rättvist och på ett sätt som garanterar att arbetsplatsen ändå fungerar normalt.

Distansjobb från semesterorten känns som ett utmärkt alternativ som också erbjuder den flexibilitet som ofta är nödvändig för att få det berömda livspusslet att gå ihop!

Möjligheten att dessutom utnyttja ett tomt kontorsrum på ortens stadskontor gör att jag inte tvingas samsas med den övriga semestrande familjen i en liten trång stuga med dålig nätuppkoppling – istället har jag tillgång till eget rum, snabb internetanslutning och som en extra bonus nya kolleger, inklusive värdefullt skvaller från byn! Jag arbetar effektivt hela dagen, men varje eftermiddag vid arbetsdagens slut börjar semestern på nytt. Jag åker ”hem” till sommarstugan, badar bastu, simmar, plockar ärter hos den lokala bonden, tar en tur med båten, umgås med familjen och diskar för hand.

Distansarbete behöver inte betyda jobb hemifrån soffan med laptoppen i knät, det kan också innebära att jobba från tåget, sommarstugan eller en halvtom kontorslokal på annan ort.

Med bra chefer och tydliga arbetsuppgifter kan möjligheten till distansarbete vara till förmån för båda parterna i ett arbetsförhållande. För mig känns arrangemanget verkligen som om semestern varar i sex veckor istället för fyra!