älykästä lääkehoitoa yksilöllisesti™

ÄLYcast

ÄLYcast on podcast-sarja, joka keskittyy lääke- ja terveysteknologia-alan ajankohtaisiin aiheisiin ja tulevaisuuden ilmiöihin. Tarjolla tuoreita näkökulmia ja terävää pohdintaa.

DRA Consulting haluaa asiantuntijaorganisaationa tuoda esiin älykästä ja yksilöllistä lääkehoitoa käsitteleviä ajankohtaisia teemoja. Pysy kuulolla vuoden älykkäimpien puheenaiheiden äärellä ja osallistu keskusteluun #ÄLYcast.

 

 

9. ÄLY22 LIVE - Globaali yritysvastuu

Tämä jakso on ensimmäinen ÄLYcast livetaltiointi, joka nauhoitettiin ÄLY-juhlaseminaarissa keväällä 2022 Pikku-Finlandiassa.

Tapahtumassa kuultiin Suomen johtavan vastuullisen liiketoiminnan puolestapuhujan Heidi Hautalan ajatuksia globaalista yritysvastuusta. Tässä jaksossa europarlamentaarikko Hautala kertoo, miten vastuullisen yritystoiminnan periaatteet voi tuoda osaksi yritysten johtamista.

Tapahtuman juontajana DRA:n liiketoimintajohtaja Pauliina Lajunen. Tutustu ÄLY-juhlaseminaarin ohjelmaan ja katso tapahtumatallenne osoitteessa https://dra.fi/fi/aly-2022/

8. ÄLY22 LIVE - Vihreä farmasia pelastaa maailman?

Tiedätkö, mitä on vihreä farmasia? Lääkealan kaikki toimijat voivat vaikuttaa lääkkeiden ympäristövaikutuksiin. Vihreä farmasia huomioi ympäristövaikutukset lääkkeiden kehityksessä, yliopiston opetuksessa ja lääkkeiden käytön ohjaamisessa. Tässä jaksossa kuulemme lisää aiheesta SUDDEN-hankkeen tutkija Sanja Riikosen (os. Karlsson) kertomana.

Tämä jakso on ensimmäinen ÄLYcast livetaltiointi, joka nauhoitettiin ÄLY-juhlaseminaarissa keväällä 2022 Pikku-Finlandiassa. Tapahtuman juontajana toimi DRA:n liiketoimintajohtaja Pauliina Lajunen.

Tutustu ÄLY-juhlaseminaarin ohjelmaan ja katso tapahtumatallenne osoitteessa https://dra.fi/fi/aly-2022/

7. ÄLY22 LIVE - Koivunanosellu soluterapioiden kantajaksi

Mitä mahdollisuuksia nanoselluloosalla on soluterapioissa? Voidaanko potilasta hoitaa hänen omilla soluillaan? Tässä jaksossa pääsemme kurkistamaan yksilöllisen lääkehoidon tulevaisuuteen UPM:n biomedikaalit-toimintaa johtavan Johana Kuncová-Kallion johdatuksella.

Tämä jakso on ensimmäinen ÄLYcast livetaltiointi, joka nauhoitettiin ÄLY-juhlaseminaarissa keväällä 2022 Pikku-Finlandiassa. Tapahtuman juontajana toimi DRA:n liiketoimintajohtaja Pauliina Lajunen.

Tutustu ÄLY-juhlaseminaarin ohjelmaan ja katso tapahtumatallenne osoitteessa https://dra.fi/fi/aly-2022/

6. ÄLY22 LIVE - Nenäsuihkeella koronasuoja

Tiesitkö, että Helsingin Yliopistossa on kehitetty uudenlainen nenäsuihke, joka voisi toimia biologisena maskina koronavirusta vastaan? Tutkijatohtori Anna Mäkelän mukaan vastaavanlainen lääkinnällinen laite voisi tulevaisuudessa olla mahdollinen myös muille hengitysteiden kautta tarttuville virustaudeille, kuten influenssalle. Tässä jaksossa pääsemme kuulemaan lisää tästä suomalaisesta innovaatiosta.

Tämä jakso on ensimmäinen ÄLYcast livetaltiointi, joka nauhoitettiin ÄLY-juhlaseminaarissa keväällä 2022 Pikku-Finlandiassa. Tapahtuman juontajana toimi DRA:n liiketoimintajohtaja Pauliina Lajunen.

Tutustu ÄLY-juhlaseminaarin ohjelmaan ja katso tapahtumatallenne osoitteessa https://dra.fi/fi/aly-2022/

5. Älykäs lääketutkimus huomioi ympäristön

Ilmastonmuutokseen vastaaminen on kaikkien asia. Toimenpiteet on ulotettava kaikille teollisuuden sektoreille. Miten ympäristövaikutukset on tällä hetkellä huomioitu lääketeollisuudessa? Mistä syntyvät suurimmat lääkejäämät jätevesiin ja millä keinoilla ympäristökuormaa voitaisiin hallita lääkkeen koko elinkaarella?

Edessä on vielä paljon tutkimustyötä sekä myös hankalia eettisiä kysymyksiä, joiden eteen lääketutkimus ja -teollisuus tekevät työtä. Tavoiteltavaa on, että kestävästä kehityksestä tulisi uusi normaali ja tulevaisuuden lääkkeissä turvallisuus, tehokkuus sekä ympäristövaikutukset olisivat balanssissa.

Aiheesta keskustelevat dosentti ja yliopistonlehtori Mia Sivén Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta ja viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Kati Nyman Bayer Nordic:sta. Keskustelua johdattaa Eero Rämö, Tekiristä.

4. Rokoteinnovaatiot - nujertaako älykäs lääketeollisuus koronan?

Miten uusia rokoteinnovaatioita pystyttiin saamaan markkinoille ennennäkemättömän nopeasti? Mitä uusia mahdollisuuksia tämä tuo lääketeollisuuteen? Voiko rokotteilla hallita alati muuntuvia viruksia? Mitä olemme oppineet pandemioista ja niiden hallinnasta?

Koronapandemia on kaikessa karuudessaan tuonut myös tieteellisiä ja teknologisia läpimurtoja. Kokonaisuudessaan uusi, nopea rokotekehitys ei ollut sattumaa, vaan taustalla oli älykäs lääketeollisuus, jossa uudet disruptiiviset teknologiat olivat juuri saavuttaneet tietyn kypsyysasteen ja olivat siten heti hyödynnettävissä. Myös regulatorinen hyväksymisprosessi eteni ennätyksellistä vauhtia.

Uudet innovaatiot ja niiden sovellusmahdollisuudet ovat tuoneet lääketeollisuuden uuden murroksen äärelle, joka on verrattavissa autoteollisuuden siirtymiseen polttomoottoreista sähköön. Tiede on tehnyt aiemmin hallitsemattomista luonnonvoimista hallittavia. Vastuuta pandemioiden hallinnasta ei kuitenkaan voi ulkoistaa tieteelle, vaan jokaisen on kannettava vastuuta myös yksilötasolla.

Aiheista ovat keskustelemassa Pasi Kemppainen Rokote Laboratories Finland Oy:stä ja Pfizer Suomen yksikön lääketieteellinen johtaja Jaakko Parkkinen. Haastattelijana tiedetoimittaja Teija Riikola.

 

3. Suomalaisista nanoinnovaatioista hyötyy potilas

Nanoteknologia on käynnistänyt uuden ajanjakson lääkkeiden ja terveysteknologisten sovellusten kehityksessä. Uudet teknologiat tarkoittavat myös entistä ilmastopositiivisempia ratkaisuja ja vihreämpiä valmistusprosesseja. Mutta ennen kaikkea niistä hyötyvät potilaat.

Suomessa nanoteknologisia innovaatioita syntyy tiuhaan tahtiin. Miten innovaatiot kaupallistetaan ja miten patentit saadaan pysymään Suomessa? Miten lääke- ja terveysteknologiasta saadaan Suomen vientimoottori?

Muun muassa näistä teemoista ovat keskustelemassa Nanoform Finland Oy:n Teknologiajohtaja Niklas Sandler ja UPM:n Biomedicals yksikön johtaja Johana Kuncová-Kallio. Haastattelijana tiedetoimittaja Teija Riikola.

2. Tutkimusyhteistyöstä ratkaisu lääkkeiden hintaspiraaliin?

Yksilöllisen lääkehoidon taustalla on valtava määrä tutkimustyötä. Tutkimus on kallista ja tämä näkyy lääkkeiden hinnoissa. Jotta lääkkeiden hinnat eivät karkaisi potilaiden ulottumattomiin, julkiseen keskusteluun tarvitaan rohkeita ratkaisumalleja sekä yhteistä pohdintaa lääkkeen hinta- ja arvoargumenteista. Minkälaisia yhteistyömalleja yliopistojen ja lääkeyhtiöiden välille voitaisiin luoda? Kuinka Suomi ja yksittäinen potilas hyötyisi tästä?

Aihetta pohtii Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimusjohtaja Juha Klefström. Haastattelijana on Teija Riikola. Jakso on jatkoa ÄLYcastin ensimmäiselle jaksolle Lääkkeen arvo: tutkimus, teho ja toivo.

1. Lääkkeen arvo: tutkimus, teho ja toivo

Lääkkeet nähdään yhteiskunnassa helposti kulueränä, mutta harvoin puhutaan monipuolisesti lääkkeen arvosta. Lääkkeen kokonaisarvo ei muodostu pelkästään hinnan ja tehon perusteella. Mistä lääkkeen arvo koostuu? Mitä ovat lääkkeen kovat ja pehmeät arvot? Voisiko lääkkeillä olla arvoperusteinen hinta? Näitä aiheita pohditaan ÄLYcastin ensimmäisessä jaksossa.

Vieraana Juha Klefström Translationaalisen syöpäbiologian tutkimusyksikön tutkimusjohtaja Helsingin yliopistosta. Haastattelijana lääketieteeseen erikoistunut toimittaja Teija Riikola.