älykästä lääkehoitoa yksilöllisesti™

ÄLYcast

ÄLYcast on podcast-sarja, joka keskittyy lääke- ja terveysteknologia-alan ajankohtaisiin aiheisiin ja tulevaisuuden ilmiöihin. Tarjolla tuoreita näkökulmia ja terävää pohdintaa.

DRA Consulting haluaa asiantuntijaorganisaationa tuoda esiin älykästä ja yksilöllistä lääkehoitoa käsitteleviä ajankohtaisia teemoja. Pysy kuulolla vuoden älykkäimpien puheenaiheiden äärellä ja osallistu keskusteluun #ÄLYcast #ÄLY2020.

 

 

3. Suomalaisista nanoinnovaatioista hyötyy potilas

Nanoteknologia on käynnistänyt uuden ajanjakson lääkkeiden ja terveysteknologisten sovellusten kehityksessä. Uudet teknologiat tarkoittavat myös entistä ilmastopositiivisempia ratkaisuja ja vihreämpiä valmistusprosesseja. Mutta ennen kaikkea niistä hyötyvät potilaat.

Suomessa nanoteknologisia innovaatioita syntyy tiuhaan tahtiin. Miten innovaatiot kaupallistetaan ja miten patentit saadaan pysymään Suomessa? Miten lääke- ja terveysteknologiasta saadaan Suomen vientimoottori?

Muun muassa näistä teemoista ovat keskustelemassa Nanoform Finland Oy:n Teknologiajohtaja Niklas Sandler ja UPM:n Biomedicals yksikön johtaja Johana Kuncová-Kallio. Haastattelijana tiedetoimittaja Teija Riikola.

2. Tutkimusyhteistyöstä ratkaisu lääkkeiden hintaspiraaliin?

Yksilöllisen lääkehoidon taustalla on valtava määrä tutkimustyötä. Tutkimus on kallista ja tämä näkyy lääkkeiden hinnoissa. Jotta lääkkeiden hinnat eivät karkaisi potilaiden ulottumattomiin, julkiseen keskusteluun tarvitaan rohkeita ratkaisumalleja sekä yhteistä pohdintaa lääkkeen hinta- ja arvoargumenteista. Minkälaisia yhteistyömalleja yliopistojen ja lääkeyhtiöiden välille voitaisiin luoda? Kuinka Suomi ja yksittäinen potilas hyötyisi tästä?

Aihetta pohtii Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimusjohtaja Juha Klefström. Haastattelijana on Teija Riikola. Jakso on jatkoa ÄLYcastin ensimmäiselle jaksolle Lääkkeen arvo: tutkimus, teho ja toivo.

1. Lääkkeen arvo: tutkimus, teho ja toivo

Lääkkeet nähdään yhteiskunnassa helposti kulueränä, mutta harvoin puhutaan monipuolisesti lääkkeen arvosta. Lääkkeen kokonaisarvo ei muodostu pelkästään hinnan ja tehon perusteella. Mistä lääkkeen arvo koostuu? Mitä ovat lääkkeen kovat ja pehmeät arvot? Voisiko lääkkeillä olla arvoperusteinen hinta? Näitä aiheita pohditaan ÄLYcastin ensimmäisessä jaksossa.

Vieraana Juha Klefström Translationaalisen syöpäbiologian tutkimusyksikön tutkimusjohtaja Helsingin yliopistosta. Haastattelijana lääketieteeseen erikoistunut toimittaja Teija Riikola.